Studio Pro error: Object reference not set to an instance of an object

2
Hey there, i keep getting these and similair errors when using basic functionalities in my modeler (on various projects), for example 'find usage' of an element, the adding of some new elements in a page/snippet (adding a new row to a table, for example), and copy pasting certain elements. This happens in both modeler 8.17.0 and 8.17.1 Mendix.Modeler.Utility.Progress.ProgressException ---> System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.    at Mendix.Modeler.Common.Usage.<>c__DisplayClass6_0.<.ctor>b__0() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Common\Usages\Usage.cs:line 42    at System.Lazy`1.CreateValue()    at System.Lazy`1.LazyInitValue()    at Mendix.Modeler.Common.UsagesUtil.<>c__DisplayClass0_0.<FindUsagesOf>g__Predicate|0(Usage usage) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Common\Usages\UsagesUtil.cs:line 13    at System.Linq.Enumerable.WhereEnumerableIterator`1.MoveNext()    at System.Linq.Enumerable.<DistinctIterator>d__64`1.MoveNext()    at Mendix.Modeler.Common.UsageFinder.FindUsagesProvider.<GetFindResults>g__AddToFindResultSet|6_0(IEnumerable`1 references, <>c__DisplayClass6_0& ) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Common\Find\UsageFinder.cs:line 67    at Mendix.Modeler.Common.UsageFinder.FindUsagesProvider.GetFindResults() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Common\Find\UsageFinder.cs:line 80    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProgressUtil.<>c__DisplayClass2_0`1.<Do>b__0(IProgressInfo info) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProgressUtil.cs:line 50    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProcessRunner.RunStep(Step step) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProcessRunner.cs:line 98    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProcessRunner.OnDoWork(Object sender, DoWorkEventArgs e) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProcessRunner.cs:line 71    at System.ComponentModel.BackgroundWorker.OnDoWork(DoWorkEventArgs e)    at System.ComponentModel.BackgroundWorker.WorkerThreadStart(Object argument)    --- End of inner exception stack trace ---    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProcessRunner.Run() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProcessRunner.cs:line 50    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProgressUtil.Do[T](String message, Func`1 action) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProgressUtil.cs:line 53    at Mendix.Modeler.Common.FindResultsControl.PerformSearch() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core.View\Common\Find\FindResultsControl.cs:line 108    at Mendix.Modeler.Common.FindResultsControl.ShowResults(IFindResultsProvider provider) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core.View\Common\Find\FindResultsControl.cs:line 86    at Eto.Forms.Command.OnExecuted(EventArgs e)    at Eto.Forms.Command.System.Windows.Input.ICommand.Execute(Object parameter)    at Eto.Forms.MenuItem.OnClick(EventArgs e)    at Eto.Forms.MenuItem.Callback.OnClick(MenuItem widget, EventArgs e)    at Eto.Wpf.Forms.Menu.MenuItemHandler`3.OnClick()    at System.Windows.EventRoute.InvokeHandlersImpl(Object source, RoutedEventArgs args, Boolean reRaised)    at System.Windows.UIElement.RaiseEventImpl(DependencyObject sender, RoutedEventArgs args)    at System.Windows.Controls.MenuItem.InvokeClickAfterRender(Object arg)    at System.Windows.Threading.ExceptionWrapper.InternalRealCall(Delegate callback, Object args, Int32 numArgs)    at System.Windows.Threading.ExceptionWrapper.TryCatchWhen(Object source, Delegate callback, Object args, Int32 numArgs, Delegate catchHandler) Also, when trying to submit this error as feedback, I also receive an error: Mendix.Modeler.Utility.Progress.ProgressException ---> System.ApplicationException: Malformed response: Unknown api version: null    at Mendix.Modeler.Main.Feedback.DoSendPostRequest() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Main\Feedback.cs:line 83    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProcessRunner.RunStep(Step step) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProcessRunner.cs:line 98    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProcessRunner.OnDoWork(Object sender, DoWorkEventArgs e) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProcessRunner.cs:line 71    at System.ComponentModel.BackgroundWorker.OnDoWork(DoWorkEventArgs e)    at System.ComponentModel.BackgroundWorker.WorkerThreadStart(Object argument)    --- End of inner exception stack trace ---    at Mendix.Modeler.UIFramework.Progress.ProcessRunner.Run() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.UIFramework\Progress\ProcessRunner.cs:line 50    at Mendix.Modeler.Main.Feedback.Send() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Main\Feedback.cs:line 46 I have tried rebooting, reinstalling the modeler etc, but the errors keep appearing.  Any idea what might be causing this problem?
asked
5 answers
0

We are experiencing the same problem in Studio Pro 9.0.4 in our project. I've submitted a support ticket for the issue.

 

Mendix.Modeler.Utility.Progress.ProgressException ---> System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at Mendix.Modeler.Common.Usage.<>c__DisplayClass6_0.<.ctor>b__0() in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Common\Usages\Usage.cs:line 42
   at System.Lazy`1.CreateValue()
   at System.Lazy`1.LazyInitValue()
   at Mendix.Modeler.Common.UsagesUtil.<>c__DisplayClass0_0.<FindUsagesOf>g__Predicate|0(Usage usage) in C:\Users\Autobuild\workspace\AppStudio4.0-Build\modeler\Mendix.Modeler.Core\Common\Usages\UsagesUtil.cs:line 13
   at System.Linq.Enumerable.WhereEnumerableIterator`1.MoveNext()
   at System.Linq.Enumerable.<DistinctIterator>d__64`1.MoveNext()
 

answered
0

Same problem here with 8.17.0. Sometimes this error occur when I copy/paste elements around on the page editor in Studio Pro. Usually ends up in closing and opening Studio Pro, but sometimes I won't get the chance to click X on the popup and then X on Studio Pro because the errors pops up again in a split second. Grrr...

answered
0

Hey guys, a message from Support regarding my Ticket:

“Currently, there is no relevant update on this issue, it is still in progress. I have also asked the R&D team to share an update, once they share more information I will update you.”

I also linked this forum post to my ticket.

answered
0

I had the same error today and found a solution for my specific case. I copy-pasted a list view to another page and the listview did a search by xpath containing '[%CurrentObject%]']

The new page however did not have a dataview. The Modeler does not detect this error and on startup you get:

System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.

answered
0

Hey there, I received this update on my support ticket

"This is to inform you that the issue has been fixed and the fix is released in Mendix version 8.18.6 and 9.10. Please check and let us know if you face any issues or if you have any questions”

I am not in the position to upgrade at the moment, but maybe this information can be useful to some of you!

answered